fredag den 25. juli 2014

Ferie i Norge 2014

"Den bedste af alle verdener findes ikke," sagde den gamle franske filosof Voltaire. Men, en ferie i Norge kommer meget tæt på.

Er så småt ved at afslutte en ti dages ferie i netop Norge, der på mange måder har været helt super (...).


Især tre ting har fyldt heroppe i det smukke nord: Naturen, det sociale og det åndelige.



... Jeg var dårligt nok kørt af færgen og ankommet til Frederikstad - hos Erik og Wenche Wold - førend jeg fra bagsædet af deres store Toyota, iagttog det ene maleriske landskab efter det andet. Snart herskedes postkortstemning inde i mit hoved, og således fortsatte de næste fire dage for mig - sat i underskøn, episk og dramatisk natur. Bum! 



Og, hensat i denne kan jeg svært have forestillet mig mere omhyggelige og effektive rejseguider, end disse to globetrottere. 

Ved benene af disse to, førte Toyotaen os til mange skønne steder - brusende fosser, stejle fjeld, skønne fjorde - ja endda helt op til den hvideste sne.


Det er klart, at stærke naturoplevelser spiller ind på følelserne, tankerne og fantasien, og jeg var ingen undtagelse i den henseende. Taknemmelighed fyldte mit sind imens vi var undervejs disse første fire dage - taknemmelighed over at være i sådanne omgivelser og mærke hvordan disse stimulerede de førnævnte tanker og den førnævnte fantasi.


Skal jeg være hudløs ærlig, da så jeg nærmest trolde over alt. Snart viste sig skovtrolde, fjeldtrolde, huletrolde og havtrolde sig ved hver et sving, bag mangen et træ, på høj en top osv. Jeg tænkte med ét, at det på én måde må have faldet de hedengangne digtere så let, at opfinde disse mytiske væsner, når man fødtes, levede og døde et sådan magisk sted. Den norske folklore er jo tyk af troldesagn (...).




Undervejs på turen overnattede vi i telt - det var både billigt og nemt, og jeg fik hurtigt et crashkursus i teltliv. Wenche sagde altid: "Esben du puster luftmadrasserne op, Erik og jeg ordner teltene!" Det jeg lærte var nærmere fortalt, at en god arbejdsfordeling, gør teltliv langt mere smidigt og effektivt - jeg fristes næsten til at sige tåleligt - men det ville egentlig ikke være sandt! Man sover pragtfuldt i telt. 


Højdepunktet blev søndag, hvor vi gik den berygtede 'Auerlandstur.' En 18 kilometer lang vandring/klatretur i de norske fjelde. SIKKEN ET MARERIDT! Ej gas, turen var henrivende! I flot tempo travede vi afsted. Jeg forstuvede dog min højre fod ca. midtvejs og Erik måtte finde sine støttestave frem og trække knæbindene på, men bortset fra disse mindre setbacks, så var humøret helt i top. Ni timer brugte vi på at tilbagelægge vor vandring. Hvor var det flot af Wenche, at hun bar os igennem det sidste stykke af vejen! You are a trooper!


Mandag aften kørte vi mod Frederikstad på ny - og hjemad i bilen havde Simon Griis ringet os op for at melde, at han og hustruen Heidi og deres to tvillinger Jakob og Phillip nyligt var ankommet. Vi kørte derfor hen og besøgte dem tirsdag aften, og fik burgere og nød deres selskab, og kom til sidst en tur i vandet! Så skønt.

Torsdag og fredag var Erik og jeg til kristne møder/gudstjenester på 'Østerbo,' som er et kristent rehabiliteringscenter, hvor misbrugere af forskellig slags, igennem tiden har oplevet at modtage støtte og omsorg i deres svære livssituationer. Den personlige tro på Jesus, og den medfølgende næstekærlighed disse mennesker har mødt på Østerbo, har været gennemgribende livsforvandlende. Derfor kunne vi både torsdag og fredag lytte til vidnesbyrd fra folk, som åbent bekendte, hvordan Jesus havde sat dem fri fra nakomani, druk, angst og depression. Den slags livshistorier gør indtryk. Selv for kristne som har oplevet og set lidt af hvert.




Torsdag var Simon og Heidi også på Østerbo, så vi var i trygge hænder - fredag blev vi ledsaget af Mette og Øyvind Flaten, to søde nordmænd og trossøskende - og sikke dog en fin Volvo ham Øyvind har sig.





Møderne på Østerbo var opbyggelige for troen, og lovsangen bragte Jesus nær hjertet! Sådan kendte jeg det; så fredag aften følte jeg et kald for at komme til forbøn og mærkede der, at Herren talte til mig. Det var jeg meget glad ved. Gud er i sandhed trofast!



Ja, men således beriget ender snart en dejlig ferie i Norge. Tilbage står en køretur sammen med Erik i morgen, ud for at se mere norsk natur - og videre om aftenen til kristen gudstjeneste på 'Bless,' hvor Simon Griis skal tale - den Gudstjeneste vil jeg huske at bede for - imens jeg også vil bede for min egen menigheds Gudstjeneste, lørdag aften i Randers.

Guds fred!











     






torsdag den 24. juli 2014

Ung mand blev troende

Er Bibelens Gud - og Hans løfter om at møde verden med sit Ord - noget værd? Det lader til det!

Her et kort uddrag fra bogen 'Min vej under Korset' af Pastor Marcus.


Fra en mødekampagne i Cairo skriver han følg: " Nogle af de unge studenter delte indbydelser ud på gader og stræder. En af dem gav en sådan indbydelse til en ung mand, han traf på. Da denne så, at det drejede sig om et kristeligt møde, rev han indbydelsen i stykker og smed den væk. Den unge student gik imidlertidigt efter ham og sagde nogle få ord til ham, der overbevist ham om, at han burde komme og se, hvad det var. Guds Ånd talte mægtigt til denne unge mand. Han kom til møde efter møde. Til sidst stod han op og sagde: ' Nu kan jeg ikke sidde stille længere. Jeg var en navnkristen, og jeg kan ikke huske, at jeg nogensinde har søgt Gud. Jeg blev meget vred på studenten, der gav mig indbydelsen og fulgte efter mig. Det, jeg hørte den første aften, gjorde mig meget urolig. Jeg har begået enhver form for synd. Skønt jeg er 30 år og gift, kommer jeg sjældent hjem til min familie før midnat, men vor himmelske Fader har forbarmet sig over mig og frelst mig ved det andet møde, jeg overværede. Jeg beder nu for min kone, mine slægtninge og venner, at de også må blive frelst. ' Og så bad han, medens tårerne strømmede ned ad hans kinder. " 



Når Bibelens Ord bliver strøget ud - vidt og bredt - skal det ej vende tomt tilbage!

Ræk armen ud til hjælp med Guds Ord.